This website isn’t supported by Internet Explorer. We recommend that you use a different browser (e.g. Edge, Chrome, Firefox, Safari, or similar) for the best experience of our content.

Emättimen kuivuutta, arkuutta tai ärsytystä?

Vagifem®-emätinpuikko on 17ß-estradiolia sisältävä tablettimuotoinen valmiste, joka on tarkoitettu lievittämään vaihdevuosista johtuvia emättimen paikallisoireita. Valmisteen sisältämä estrogeeni vahvistaa emättimen limakalvoja ja palauttaa niiden toimintakykyä, kuten kyvyn kostua. Siten se poistaa monia paikallisoireita, kuten emättimen kuivuutta ja ärsytystä.

 

Vagifem®-emätinpuikkoja on saatavilla 24 ja 18 kappaleen paketeissa. Kela-korvattava (40 %) pakkaus sisältää 24 kappaletta emätinpuikkoja. Vagifem®-emätinpuikkoja on saatavilla myös ilman reseptiä 18 kappaleen paketissa.

Vagifem®-emätinpuikko on pienikokoinen tabletti ja sen käyttö on helppoa. Asettimen avulla tabletti viedään syvälle emättimeen ja mäntää painamalla tabletti vapautuu asettimesta. Emättimessä tabletti kostuu ja tabletin pinnalle muodostuu geelimäinen kerros, jonka avulla tabletti kiinnittyy emättimen seinämään.

Koostumuksensa ansiosta Vagifem®-emätinpuikko on siisti ja tahraamaton1, ja vaikuttaa siellä missä pitääkin. Vagifem®-valmisteen asetin on tarpeellinen, sillä jos tablettia yritetään viedä emättimeen käsin, se voi kostuessaan jäädä kiinni sormiin.

Mikäli asettimen vienti emättimeen tuntuu hoidon alussa kivuliaalta, asetinta voidaan kostuttaa vedellä tai voidella joko liukastusvoiteella tai perusvoiteella. Asetin on kertakäyttöinen ja käytön jälkeen se heitetään pois.

On suositeltavaa asettaa Vagifem®-tabletti paikalleen vasta yhdynnän jälkeen, jotta tabletti ei irtoaisi.

Aloitusannos: 1 emätinpuikko päivittäin kahden viikon ajan.
Ylläpitoannos: 1 emätinpuikko kaksi kertaa viikossa.

 

Ohjeiden mukaan potilasta suositellaan keskustelemaan lääkärin kanssa ennen käyttöä tai mikäli oireet eivät lievity 2-4 viikossa.

Vagifem®-valmisteen hoito voidaan aloittaa minä päivänä tahansa ja valmisteen voi annostella mihin vuorokaudenaikaan tahansa.


Emättimen kuivuuden oireet alkavat tavallisesti helpottaa jo ensimmäisen hoitoviikon aikana. Vagifem®-valmistetta voi käyttää joko yksinään tai systeemisesti vaikuttavan hormonihoidon (esim. tabletit, laastarit, geelit) lisänä.


Kun potilas on aloittanut Vagifem®-hoidon, suositellaan säännöllisiä käyntejä (vähintään kerran vuodessa) lääkärintarkastuksissa, jolloin voidaan keskustella hoidon pituudesta.

Vagifem®-valmisteella on raportoitu hyvin vähäisiä määriä estrogeeniin liittyviä haittatapahtumia, kuten rintojen kipua, raajojen turvotusta tai vuotoa emättimestä. Se ei sovi naisille, joilla on tai on ollut emättimen tai kohdun sairaus, rintasyöpä, alttius veritulppiin tai maksasairaus.

1 Dugal R, et al. Comparison of usefulness of estradiol vaginal tablets and estriol vagitories for treatment of vaginal atrophy. Acta Obstet Gynecol Scand. 2000;79:293-297.

 

 

Vagifem® estradiolihemihydraatti. Käyttöaiheet: Estrogeenin puutteesta johtuvan emättimen atrofian hoito postmenopausaalisilla naisilla. Annostus: Alkuannos: 1 emätinpuikko päivittäin 2 viikon ajan. Ylläpitoannos: 1 emätinpuikko 2 kertaa viikossa. Hoito voidaan aloittaa minä päivänä tahansa. Antotapa: Vagifem® laitetaan pakkauksessa olevaa asetinta käyttäen syvälle emättimeen. Vasta-aiheet: Todettu, epäilty tai aikaisemmin sairastettu rintasyöpä tai estrogeeniriippuvainen pahanlaatuinen kasvain, selvittämätön genitaaliverenvuoto, hoitamaton endometriumin liikakasvu, nykyinen tai aiemmin sairastettu laskimotromboembolia, todettu tromboottinen häiriö, aktiivinen tai hiljattain esiintynyt valtimon tromboembolinen sairaus, akuutti tai aikaisemmin sairastettu maksasairaus, mikäli maksan toimintakoetulokset eivät ole normalisoituneet, todettu yliherkkyys valmisteen vaikuttavalle aineelle tai apuaineille, porfyria. Varoitukset: Hoidon aikana tapahtuu hyvin vähän estradiolin systeemistä imeytymistä. Hormonikorvausvalmisteille tyypilliset varoitukset täytyy ottaa huomioon erityisesti kun valmistetta käytetään pitkäaikaisesti tai toistuvasti. Emättimessä käytettäviin estrogeenivalmisteisiin ei ole suositeltavaa lisätä progestiinia. Yhteisvaikutukset: Kliinisesti merkittävät yhteisvaikutukset ovat epätodennäköisiä. Yhteisvaikutukset muiden paikallisesti annosteltavien, emättimensisäisten hoitojen kanssa on otettava huomioon. Raskaus ja imetys: Ei tule käyttää raskauden eikä imetyksen aikana. Haittavaikutukset: Yleiset: Päänsärky, vatsakipu, verenvuoto tai vuoto emättimestä, epämiellyttävät tuntemukset emättimessä. Pakkaukset ja korvattavuus: Vagifem® 10 mikrog emätinpuikko, tabletti, 24 emätinpuikkoa, reseptilääke; peruskorvattava (40 %). Vagifem® 10 mikrog emätinpuikko, tabletti, 18 emätinpuikkoa, itsehoitolääke; ei SV-korvausta. Hinnat: kts. Kelan Lääkehaku. Perustuu 08/2022 päivättyyn valmisteyhteenvetoon. Markkinoija: Novo Nordisk Farma Oy.

 

Vagifem® on Novo Nordisk Health Care AG:n omistama tavaramerkki.